Používateľské meno

Heslo

RC PORTAL

autor správa
LuboSladek
modelár

Príspevkov: 91

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 11. 4. 2016 o 20:45 | odkaz na príspevok
Mafi:
Lubo prepač,mám v tom chaos... aká je to tá "naša" súťaž, o ktorej píšeš?

FAI F3U Dubnica n. Váhom 25.6.2016. Leták pravidlá, propozície, všetko bude čoskoro, už len potrebujem zohnať 3000€ na techniku aspoň 20bláznov na dva dni ako "staff" a mám to

Ešte poteším všetkých, že bez platnej súťažnej licencie FAI na rok 2016 sa nebude dať registrovať. Samozrejme súťaž je poistená proti škodám spôsobeným tretím osobám..
Thinky
modelár

Príspevkov: 1008

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 11. 4. 2016 o 21:01 | odkaz na príspevok
co je FAI licencia? to organizator musi mat licenciu ci aj sutaziaci musia mat licenciu?
Bydlisko: Martin ( 36 rokov )
galansky
modelár

Príspevkov: 192

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 11. 4. 2016 o 21:28 | odkaz na príspevok
Lubo napis sem prosim ta vsetko co potrebujeme mat k tomu aby sme sa mohli zucasnit
Bydlisko: Belusa ( 32 rokov )
LuboSladek
modelár

Príspevkov: 91

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 11. 4. 2016 o 21:51 | odkaz na príspevok
Stačí mať stroj, vybavený tým konektorom na pripojenie videovysielača (Vcc, GND. Video out), najskôr to bude tento: http://www.banggood.com/FX795T-2-5_8G-20-To-200mW-40CH-Raceband-AV-Transmitter-With-Antenna-For-FPV-Multicopter-p-1033653.html , ktorý bude mať anténu, tiež od usporiadateľa.

Do videvysielača, jeho výstupu na 5V bude zapichnutý tento transponder pre IR časomieru:
http://www.rclapcounter.com/page1/page1.html


Kždý súťažiaci to bude musieť pred štartom nahodiť na stroj (áno, je to únavné, ale asi najrozumnejšie). Po dolietaní odovzdať nazad.

Platnú licenciu FAI - ja jú mám vybavenú cez modelársky klub, ktorého som členom, som v RMK Dubnica nad Váhom, to ako sa vybavuje licencia zrejme dám do propozícií, stojí tuším 10€ na rok. Ja sa vždy nahlasujem a vybavuje to za mňa klub.

Stroj podľa pravidiel F3U, stiahneš ich tu a preštuduješ si sekciu o parametroch stroja: https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiWoLCgrYfMAhVmDJoKHbz-CDcQFggaMAA&url=http://www.fai.org/downloads/ciam/SC4_F3FPV_2016&usg=AFQjCNGUqgEmAbISfpBwSTYUKT6Q6Rk7gg&sig2=32HLpbMlvpKdz1Tm5_NaSQ&bvm=bv.119028448,d.bGs

Vlastné FPV okuliare pripojiteľné k cinchu na video, alebo 3,5mm 4pólový jack. Funguje kábel k Fatsharkom.

10€ na štartovné.

Na všetko bude neskôr informačná brožúra. Len sme ju ešte nestihli spraviť.
peter1207
modelár

Príspevkov: 313

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 00:03 | odkaz na príspevok
Takze ak sa chcem zucastnit musim byt fai licencovany a teda sa stat clenom klubu? Chapem spravne? Navyse som si koly tebe objednal 25mw vysielac k nemu aj anteny a teraz napises ze ho vlastne nepotrebujem lebo budete rozdavat? Prepac, cenim si tvojej/vasej snahy, ale pride mi to pritiahnute. Jazdil som rc auticka kedysi. Ale aby som mohol jazdit nemusel som byt clenom klubu. Ak uz som nim bol autimaticky som neplatil startovne v pripade, ze pretek organizoval klub ktoreho clenom som (neripem, neutocim, len konstatujem). Otazka, ak si licenciu nevybavim, mozem prist na pretek a sutazit?
Edit: nemozem ako tak spatne citam.
Bydlisko: Trnava ( 34 rokov )
LuboSladek
modelár

Príspevkov: 91

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 00:34 | odkaz na príspevok
Zdar Peťo, bude to zrejme musieť byť tak. Zajtra s kolegom zistím, ako to je s FAI licenciami a napíšem sem, aby sa to ujasnilo.
Mrzí ma, že si si kúpil 25mW (dúfam, že ti bude dobrý aspoň na tréning), bol som na tej súťaži v Maďarsku a ten systém sa mi zdá byť fajn, keď nie sú zmätky s FPV vysielačmi a sú priamo od organizátora. Môžeme to možno ešte prediskutovať, ale bude to robiť aj problém pri rozdelení, atď. Takto chytím 4vysielače, otestované nastavené a nič neriešim, nič sa nepreladzuje, len sa lieta.
Rozhodli sme sa s kolegami spraviť to podfľa pravidiel FAI, je to pretek svetovej série, svetový pohár, oficiálny, s poistením, spravíš dakomu škodu, budú tam diváci, atď, toto rieši poistenie aj akcie aj pretekárov.
V budúcnosti budú v tomto majstri sveta, atď. a budú to práve víťazi takýchto pretekov, oficiálnych, ktoré sa budú rátať do svetového pohára.
Takto to proste chodí. Ja mám Preukaz ZMOS pre súťaženie v SR a taktiež medzinárodný FAI, nepríde mi to divné, proste som to prijal a každý rok si ho prolongujem.
Viem ako dobre lietaš, viem ako to dobre ladíte v Trnave, tak neverím, že vybaviť si preukaz bude problém.
Inak často krát ma mrzí, keď sem dáte foto z nejakého lietania, alebo zrazu, kde by som napr. aj ja s partiou veľmi rád prišiel, mohli by sme všetko diskutovať, tiež som chcel, aby sa dohodlo nejaké nakúpenie "erárnych vecí na pretekanie", časomiera, tieto FPV vysielače, prijímače, bránky a vlajky, len bohužiaľ som dosť zaneprázdnený a nebolo ani dobré počasie. Dúfam, že sa nám podarí to všetko obstarať a môžeme potom robiť hodnotné akcie na technicky dobrej úrovni svetového štandardu.
Našej skupine ide o rozvoj tohto športu, nevidím v tom ani peniaze, ani nič... Proste kamarátov, zábavu a príjemne strávený čas.
peter1207
modelár

Príspevkov: 313

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 01:53 | odkaz na príspevok
Chapem ako tu akciu smerujes. Takto to robia uz par rokov prave tam kde toto cele vznikalo. Ked som videl prvy zavod s tymto systemom vysielacov a prijimacov pacilo sa mi to. Len ozaj otravne moze byt na akcii riesit montaz vys. Pre mna a mnohych dalsich ziaden problem ale my uz mame co to odstavane. Co tí ktorí si chcu zasutazit ale tato zlozitost ich odradi...aj s licenciou...nad fai clenstvom uvazujem uz par rokov ale zatial som nemal dovod to riesit. Ani chut...ale vidim ze v niecom mas pravdu. Ide o kazdeho osobnu volbu ci mu staci zazavodit s kamosmi alebo sa chce posunut dalej...
Bydlisko: Trnava ( 34 rokov )
marwi
modelár

Príspevkov: 215

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 07:10 | odkaz na príspevok
no ja si myslim ze lubo radil kupit 25mW vysielac pre vsetky akcie kde nebude od organizatorov zabezpeceny "erarny" vysielac. Kedze z hladiska legislativy by to malo byt dodrzane. ale inak je to kazdeho vec ci chce pouzivat regulerne prostriedky alebo riskovat z nepovolenymi hodnotami. Kazdopadne na domace trenovanie a poletovanie to nikto neriesi
Bydlisko: Martin ( 37 rokov )
LuboSladek
modelár

Príspevkov: 91

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 09:19 | odkaz na príspevok
Ešte jedna vec, určite budeme na pravidelnej báze robiť národné preteky SR, od budúceho roka zrejme majstrovstvá SR, kde spravíme neoficiálnu kategóriu napr beginner, jednoduchšiu trať, tu môžeme všetkých naučiť na tento šport. Má to však občas aj negatívny efekt, že potom nik nelieta profi kategórie, ale to tu asi nehrozí z hľadiska toho, že je to veľmi zábavný šport. Predať im vedomosti, zdokonaliť celkovú úroveň tejto kategórie. Veľmi sa budem tešiť, keď mi prídu všetky veci a budeme mať proste celú výbavu, ktorú si môžeme každý druhý víkend dakde v lete rozložiť na dva dni, postaviť stany, grilovať a lietať. Večer si zakúrime polámanými vrtuľami a nafetovaný z výparov páliaceho sa plastu pôjdeme spať.

Dubnická akcia bude určite náročná, budú asi aj negatívne veci, technicky je tento šport troška zložitejší ako len merať čas, alebo bodovať akrobtaické figúry, ale proste niekto musí byť prvý a môže sa to potom zlepšovať, čo sa týka organizácie, atď. Zobrali sme si to na zodpovednosť a uvidíme, či to bude hanba, alebo v pohode. Nič tu nie je na 100%.

Výhodou je že máme zázemie najväčšieho modelárskeho klubu na Slovensku, ktorý má naozaj skvelých členov, ktorí radi a ochotne priložia ruku k dielu a ak nás nezničí nejaké rušenie, alebo obmedzený rozpočet, tak by to mohlo dopadnúť v pohode.

Čo sa týka FAI pravidiel, tak to už je na kompetentných, ktorý asi tiež budú mať spätnú väzbu od organizátorov a pretekárov a pravidlá taktiež budú podliehať vývoju, ako je to v každej kategórií leteckého športu.

Postup získania FAI licencie je zápísanie sa do klubu, ktorý následne vybaví svojmu členovi športovú licenciu.
Ak máte záujem, je možnosť to vybaviť napr cez Dubnický klub. Poplatky sú: 5€ za známku ZMOS (Zväz modelárov Slovenska) a ďalších 6,6€ za známku FAI. Stačí vyplniť prihlášku a všetko sa dá vyriešiť poštou. Viac info a kontakt nájdete napr tu: http://rmk-dubnica.webnode.sk/

Dúfam, že nebude zasa nejaká trápna diskusia, že tu naháňam členov nášmu klubu, atď, kludne sa registrujte cez čokoľvek, ja som tu dal jasný návod aj s príkladom.
peter1207
modelár

Príspevkov: 313

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 12:31 | odkaz na príspevok
V poriadku Lubo. Zrozumitelne dakujem za vysvetlenie. Takto pokope je to ovela lepsie nez si naganat info sam. V mojom pripade nonsens pre casovu vytazenost. Kazdopadne mam otazku. Este som necital cele pravidla fai ktore si daval vyssie ale mam prestudovane starsie kde sa spomina urcity naklon fpv kamery. Bude sa pri presadzovani pravidiel prihliadat aj na toto? Pretoze ja by som bol za to, aby si toto nastavil kazdy podla seba...
Bydlisko: Trnava ( 34 rokov )
Mafi
modelár

Príspevkov: 93

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 15:14 | odkaz na príspevok
Lubo, prepáč, ja ešte stále nie som dostatočne zorientovaný.
Píšeš, že "...budeme robiť národné preteky...", " ... ešte sme nestihli pripraviť info božúru...", atď.
Prezradíš mi prosím, kto si, koho zastupuješ, a kto sú tí ostatní, keďže píšeš v množnom čísle?
Bydlisko: Bratislava
Thinky
modelár

Príspevkov: 1008

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 17:45 | odkaz na príspevok
lubo alebo niekto iny neviete kde sa da zaregistrovat ta FAI licencia? na tejto stranke nemozem nikde najst prihlasku http://www.laa.sk/administrativa/fai-licencia/
Bydlisko: Martin ( 36 rokov )
cagasko
modelár

Príspevkov: 13

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 17:47 | odkaz na príspevok
Zdravim majstri,nemáte niekto skúsenost s EMAX MT2204 2300KV ,či znesú aj 4S.Lebo písané majú len 3S. Zatial sa učím na 3S ale zdá sa mi to pomalé...Dík
Bydlisko: Sľažany ( 49 rokov )
neclovek
modelár

Príspevkov: 942

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 18:07 | odkaz na príspevok
MT2204 bez problémov fachčia aj na 4S. Priamu skúsenosť s nimi nemám, ale celkovo mi z videí a thrust testov prišli, že majú tie MT2204 trocha slabší ťah oproti rôznym iným populárnym motorom. Pokiaľ ti ale zvládnu regulátory 4S a aspoň 20A prúdu, tak si pokojne nahoď 4S baterku, 5045BN vrtule a uvidíš, ako to ožije
Bydlisko: Bratislava ( 27 rokov )
MishoIV
modelár

Príspevkov: 169

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 4. 2016 o 22:37 | odkaz na príspevok
  • Odpovedať
Musíte byť prihlásený na pridávanie príspevkov.
Úvodná stránka
  • 90 ľudí online za poslednych 5 minút.
Fórum
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Album modelov
  • 1 príspevkov za posledných 24 hodín.
Galérie
  • 2 príspevkov za posledných 24 hodín.
Články
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Bazár
  • 5 inzerátov za posledných 24 hodín.
Podujatia
  • 3 príspevkov za posledných 24 hodín.

Online za posledných 5 minút: marianr,