Používateľské meno

Heslo

RC PORTAL

autor správa
Zmurko
modelár

Príspevkov: 52

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 18:58 | odkaz na príspevok
Zdravim vas pani. Po troch dnoch citania som sa cez vsetky prispevky v tomto vlakne dostal az na koniec. Chcel som si najprv prestudovat cele vlakno nez zacnem mat v niektorych veciach jasno a nech viem co kto pouziva.
Postavil som si ZMR250 este predtym ako som to cele precital. V podstate sa jedna o zakladny quad s ramom ZMR, ESC 12A Simonk, motory emax 2204/2300kv a riadiacou doskou CC3D. Zatial som bez FPV nech sa naucim najprv trochu lietat ked quad vidim a viem ako sa sprava.
Mal by som vsak zopar otazok.
Vsimol som si, ze väcsina pouziva ESC s blheli, v com je lepsi oproti simonk a zaroven otazka daju sa preflashovat ESC 12A Simonk na blheli? Ak ano, nemate na to nejaky navod alebo je to tak ako pri aktualizacii blheli cez arduino uno, s tym ze namiesto simonk tam flashnem blheli fw?
Co sa tyka dosky tak väcsina jazdi na naza32, ja som zatial postavil quad na CC3D, je v tom problem ked sa ucim na zakladnom fw OpenPilot a nie cleanflight ani betaflight?
Nahrat do CC3D radsej CF alebo BF alebo mozem ostat aj na OpenPilot...co je pre zaciatocnika lepsie?
Je nejaka vyhoda dosky naze32 oproti cc3d?
Na zaciatku som si vsimol, ze odporucate ram, kde je bateria umiestnena v strede ale ako som prezeral toto vlakno tak asi väcsina tu aj tak ma ram ZMR250. Je teda aj ZMR ram dobra volba alebo pre buducnost (kedze budem objednavat nejake veci do zalohy) si mam radsej zaobstarat ram kde je bateria v strede?
Je mozne pouzit naze32 aj s prijimacom, ktory ma len PWM alebo pri prechode na naze32 si zakupit radsej prijimac s PPM?
Pouzivate naze32 rev5 alebo rev6? Vsimol som si, ze rev 6 ma uz napajkovany ten chip pre zaznam ale tiez som niekde cital, ze mal problem aj s nahravanim nejakej verzie cleanflight.
A este jedna otazocka, je tu aj niekto z vychodu s kym by som mohol dat niekedy nejake stretko na zaskolenie?

Vopred vsetkym dakujem za akekolvek odpovede, ktore budu prinosne.
Bydlisko: Trebišov ( 41 rokov )
Thinky
modelár

Príspevkov: 1008

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 19:46 | odkaz na príspevok
zmurko
presne to iste s cim teraz zacinas som zacinal aj ja.. nepises ci ides lietat na 3s alebo na 4s.. na 4s su tie 12A esc uz slabe a simonk FW je najmenej pouzivany.. blheli je lepsi.. to ci sa daju flashnut neviem no do buducna odporucujem dys 20a alebo Favourite Littlebee 20A alebo kiss esc..
openpilot je fajn nemusis to moc nastavovat lieta to v pohode ja som sa tiez s nim ucil.. no do buducna by som uz nesiel ani do naze ale do kiss FC.. ma vlasny FW vyladeny dokonale.. ziadne nastavenia neriesis len vyberes typ ramu nastavis aux na odarmovanie a lietas! 100x jednoduchsie ako openpilot aj ako CF! je to uz novsia "silnejsia" F3 doska a je tam moznost nahrat aj betaflight..
ja preferujem ramy s bateriou navrchu nie v strede.. pretoze v strede je FC a bateria musi byt vzadu a koli vyvazeniu musi byt kamera zasa moc vpredu cize mas rozlozenu vahu na koncoch quadu.. mne pride lepsie dat bateriu na vrch/stred a kameru tak isto nalepit na baterku aby bola najvacsia vaha presne v strede.. ZMR mi zatial drzi no je to tazky ram.. a nieje cely z karbonu ale za tu cenu a na zaciatok je to TOP..
ak uz budes chciet naze tak rev6 podporuje uz sbus a ako pises ma aj vstavany blackbox.. s CF ani BF neni problem ide donej normalne vsetko mam ju doma..
a na PWM uz zabudni to je uz historia.. minimalne ppm ideal sbus!
Bydlisko: Martin ( 36 rokov )
poison
modelár

Príspevkov: 3389

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 19:49 | odkaz na príspevok
Ja mam 3x naze rev 5 nemam ziadny problem. Nepoznam dosku co mas no urcite funguje ako naze. Ja osobne by som isiel do CF. Cim skor si to osvojis tym Ti bude lepsie ale to je len moj nazor. Ram zmr je v pohode mame doma dve kopty take. Tie emaxy sa daju flash ale musis mat kabel ktory sa priklada na chip no je dost drahy. Nevidim v tom moc vyznam lebo ked aj vymenis nahodou firmware zelezo reglov bude stale rovnake. Za to co kupis kabel kupis aj napr. 4 ks. Dys 20Ablheli. Tie su super lietam ich. Ak sa nemylim v tych regloch nie je oneshoot. Moja rada lietaj zoznamuj sa a ked budes mat chut pridat vykon dobu reakcie vymen regulatory. Aj cc3d by som lietal no skusil by som ist hned na cleanflight. Ma ho asi vacsina takze Ti viac ludi poradi. Drzim palce a vitaj v klube.
Bydlisko: Madunice ( 46 rokov )
neclovek
modelár

Príspevkov: 942

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 19:59 | odkaz na príspevok
v com je lepsi oproti simonk?
BlHeli sa dá jednoducho konfigurovať, podporuje OneShot a brzdenie motorov. SimonK to podporuje len v ojedinelých verziách.

daju sa preflashovat ESC 12A Simonk na blheli?
Pravdepodobne áno, závisí to od použitého procesora v ESCčkach (Atmel alebo SiLabs).

Ak ano, nemate na to nejaky navod alebo je to tak ako pri aktualizacii blheli cez arduino uno, s tym ze namiesto simonk tam flashnem blheli fw?
Stačí skoro hocijaké arduino, ideálne nano alebo uno. To sa pripojí ku PC, otvorí sa BLHeli suite, cez to sa do arduina nahrá flasher (ideálne 4 way, ten je univerzálny), potom sa ku arduinu pripoja ESCčka a cez BLHeli sa flasnú. Na youtube je hromada návodov, mne sa osvedčil tento:


odkaz na Youtube


Co sa tyka dosky tak väcsina jazdi na naza32
naze32* - Naza je úplne iná doska.

je v tom problem ked sa ucim na zakladnom fw OpenPilot a nie cleanflight ani betaflight?
Nahrat do CC3D radsej CF alebo BF alebo mozem ostat aj na OpenPilot...co je pre zaciatocnika lepsie?
Nieje to problém, na oboznámenie s koptérou je lepší, lebo celý quad sa dá spojazdniť cez jeden veľmi jednoduchý setup wizard.
Problém ale môže nastať s ladením, preto ak už vieš lietať v autolevel móde by si mohol rovno prejsť na BetaFlight, vyladiť koptéru a pokračovať v trénovaní.

Je nejaka vyhoda dosky naze32 oproti cc3d?
Podporuje pípač a má lepší microUSB konektor. Iné rozdiely tam asi ani niesú, ale ten pípač za to stojí.

Je teda aj ZMR ram dobra volba alebo pre buducnost (kedze budem objednavat nejake veci do zalohy) si mam radsej zaobstarat ram kde je bateria v strede?
Nejde o baterku ale o ťažisko. Lepší rám ako ZMR bude už stáť celkom balík, s tým ti ale poradia ostatní.

Je mozne pouzit naze32 aj s prijimacom, ktory ma len PWM alebo pri prechode na naze32 si zakupit radsej prijimac s PPM?
Naze32 sa dá použiť aj s PWM ale celkovo by som odporučil skôr PPM - menej káblov.

Pouzivate naze32 rev5 alebo rev6? Vsimol som si, ze rev 6 ma uz napajkovany ten chip pre zaznam ale tiez som niekde cital, ze mal problem aj s nahravanim nejakej verzie cleanflight.
rev6 má viacero vylepšení, pokiaľ medzi rev5 a rev6 nebude nejaký veľký cenový rozdiel, môžeš ísť rovno do rev6 ale ak kúpiš rev5, nič sa nedeje.
Bydlisko: Bratislava ( 27 rokov )
Zmurko
modelár

Príspevkov: 52

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 20:33 | odkaz na príspevok
Thinkpad:
Vsimol som si tvoje prispevky o kiss doske a aj ma to zaujalo no zatial mam cc3d na zoznamenie sa s tym malym diablom Momentalne zacinam na 3S bateriach...myslim si, ze na zaciatok by to aj mohlo stacit kym si to osvojim. Co sa tyka PWM tak ten prijimac bol v baleni za vybornu cenu ale po precitani tohto vlakna som uz objednal PPM prijimac...2ks aj do zalohy Nad Dys 20A blheli som rozmyslal kedze citam dobre recenzie.

poison:
Prave preto sa pytam na ten flash ESC ci sa to vobec pri 12A ESC oplati skusit blheli alebo do buducna radsej objednat priamo ESC s blheli. Niekedy som vsade videl len ESC beziacich na Simonk, kde kazdy bol s tym FW spokojny no tu uz vidim len same blheli a neviem v com je rozdiel. Mal som moznost objednat ESC s blheli no objednaval som skor ako som si presiel toto vlakno. Teraz som o trochu mudrejsi Zaroven otazka v com je vyhoda reglov s oneshot oproti klasike? Vsetci tu totiz rozpravate o oneshot ale zatial nemam anj paru o tom co to je a v com to pomoze quadu

Sorry ak by som sa pytal nejake bludne otazky, no zoznamujem sa s quadom tak sa radsej spytam ako sa potom tvarit, ze niecomu rozumiem a pritom nebude ani vediet kde je sever.

neclovek:
Nasiel si jedno slovo kde som sa pomylil a nenapisal som naze32 ale naza32, no nevadi...cital si to pozorne
Vdaka aj za tvoje odpovede, urcite mi co to ujasnili no ako pisal poison, asi sa mi tie ESC pri 12A neoplati flashovat, to radsej kupit ine do buducna a na zaciatok sa da nieco naucit aj s tymi co mam.

Inak obdivujem tvoj drevoquad. Na toto by som si asi nikdy netrufol Sa tesim na kazde tvoje video s tym quadom
Bydlisko: Trebišov ( 41 rokov )
neclovek
modelár

Príspevkov: 942

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 20:55 | odkaz na príspevok
Zaroven otazka v com je vyhoda reglov s oneshot oproti klasike?
Oneshot ESCčka prijímajú riadiace signály o niečo rýchlejšie ako obyčajné. Pre začiatočníkov je to zbytočnosť, no pri rýchlom a agresívnom lietaní to pomôže so stabilitou a odozvou.

Sorry ak by som sa pytal nejake bludne otazky, no zoznamujem sa s quadom tak sa radsej spytam ako sa potom tvarit, ze niecomu rozumiem a pritom nebude ani vediet kde je sever.

Otázky tunajší z nejakého dôvodu nemajú radi (aspoň tie moje sa často stratia akosi bez odpovede...) ale minimálne ja sa ti budem snažiť zodpovedať na všetko, čo budem vedieť. "Kto sa pýta, ten sa dozvie" - to je moja teória

Inak obdivujem tvoj drevoquad. Na toto by som si asi nikdy netrufol Sa tesim na kazde tvoje video s tym quadom
Ďakujem. Ale vzhľadom k tomu, že sa to tu nikomu nepáčilo som to zrušil a dám to na ZMR rám...ale tak nejak majú pravdu, to drevo zrejme moc nárazov nevydrží a keďže sa aj ja ešte len učím, tak by to bolo trocha otravné vyrábať nové ramená pri každom silnejšom náraze. Možno neskôr, keď sa naučím poriadnejšie lietať to na ten rám zase prehodím a skúsim lietať s ním, ale to je ešte ďaleko keďže ja sa ku lietaniu dostanem tak raz za týždeň a aj to mám teraz mesiac odstávku, lebo som (veľmi šikovne ) odpálil CC3D a čakám, kým mi príde naze32 z číny.
Bydlisko: Bratislava ( 27 rokov )
poison
modelár

Príspevkov: 3389

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 23:08 | odkaz na príspevok
Oneshot125 je rýchlejší komunikačný protokol medzi letovým ovládačom a ESC na Kvadrokoptére. To umožňuje doske odosielať riadiace príkazy k motoru rýchlejšie, a preto koptéra bude fungovať lepšie.

Oneshot125 nastavuje výstupné otáčky motora časovača 8 krát rýchlejšie. Výstupný signál pre motor je oveľa kratší (125us-250us), než pôvodný PWM (1 ms-2 ms), takže odosielanie trvá kratší čas a ESC môže čítať dáta oveľa rýchlejšie.

Zmenit firmware na tvojich regloch Ti nepomoze tie regle co mas na ten protokol nemaju hardware preto lietaj a potom upgraduj regle.

Jedine co Ti mozem poradit je potom ak budes vediet uz trochu co a ako upravit looptime trosku to komunikaciu urychlis myslim ze som tam maval 1800 - 2000 looptime.

Tiez som s tymi esc zacinal zmenu po vymene pocitis velku ale zatial skusaj lietaj, ides na to velmi dobre. Tvoje otazky su velmi dobre smerovane myslim ze sa rychlo zorientujes. Tak drzim palce.

Nove Kiss esc maju Oneshot42 to by malo byt este rychlejsie.

Neclovek trosku s Tebou nesuhlasim ze oneshot je pre zaciatocnikov zbytocnost.
Bydlisko: Madunice ( 46 rokov )
Zmurko
modelár

Príspevkov: 52

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 12. 1. 2016 o 23:55 | odkaz na príspevok
poison:
To s mojimi ESC je mi jasne aj to, ze nemaju oneshot125, len som chcel vediet co to znamena kedze sa to tu spominalo no nenasiel som podrobnejsie vysvetlene. Dakujem za podrobnu odpoved, uz v tom mam jasno. O flashovanie mojich sucasnych ESC mi ani tak neslo, kedze ako si vravel, nemalo by to zmysel. Len som chcel vediet ci sa to da a ci je to narocnejsia zalezitost ale aj to si mi uz vysvetlil
Trochu sa pytam na niektore veci co som tu podrobnejsie nenasiel a mozno sa to do buducna niekomu tiez zide.
Inak zatial som skusal lietat po zahrade a na blizkej luke len este sa dostavam do osvojenia si komunikacie medzi tym co vidim a tym co robim rukami pri ovladani tej potvory Toto je pre mna zaklad pred tym ako sa pustim na dalsi lvl. Musim sa najprv naucit repektive zdokonalit nepremyslat o tom co maju ruky robit
Bydlisko: Trebišov ( 41 rokov )
poison
modelár

Príspevkov: 3389

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 13. 1. 2016 o 10:06 | odkaz na príspevok
Betaflight 2.2.0... ja ostavam 2.1.6 zatial chcem lietat chvilu nie ladit.


odkaz na Youtube
Bydlisko: Madunice ( 46 rokov )
Zmurko
modelár

Príspevkov: 52

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 13. 1. 2016 o 16:28 | odkaz na príspevok
Dnes bolo vonku na oko prijemne, tak som si trosku zalietal. Po cca pol hodine vonku, radosti z lietania a neskor nervou z toho, ze mi dosli baterie som zistil, ze ono az tak teplo nebolo ako sa zdalo Premrzol som ako blazon ale stalo to za to Trosku ma pri poletovani trapilo pomalsie reagovanie quadu na moje prikazy ked som mal chut to vypeckovat a nasledne som musel odhadovat kedy to este ubrzdim. Zaroven prichadzam na to, ze pri tom malom quade je asi FPV nevyhnutne lebo ked vas to chyti a zacnete to peckovat tak sa casom stane, ze uz neviete kde je sever a ako sa vratit s tou potvorou spät Tiez sa mi tazsie odhadovala výška keď som poletoval ponad stromy. Musim odhadnut aj rychlost klesania quadu a nasledne priadnie plynu aby som s tym netrepol o zem. Podarilo sa mi zlomit len jednu vrtulu aj to len preto, ze som trafil betonovu studnu Vyskusal som si lietanie so zapnutym gyrom aj bez neho a ma to nieco do seba ked je gyro vypnute len sa to tazsie ovlada bez FPV, kedze v dialke som uz isiel len odhadom.
Cize dalsie moje dojmy z lietania su viacmenej pozitivne az na to, ze asi budem musiet dokupit lepsi setup
Bydlisko: Trebišov ( 41 rokov )
Dzino
modelár

Príspevkov: 352

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 13. 1. 2016 o 16:34 | odkaz na príspevok
Ohladom zlepsenia vidielnosti orientaicie je jednoducha pomoc: Namontuj LED pasik z vyskosvietivymi LED na chvost koptery a vtedy presne vies ci ide k Tebe alebo odteba...
Bydlisko: Bratislava ( 49 rokov )
Zmurko
modelár

Príspevkov: 52

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 13. 1. 2016 o 16:50 | odkaz na príspevok
Dzino:
Mam tam led vpredu modre a vzadu cervene...trochu pomohlo ale nie moc Bez FPV je zaroven trosku dlsie trvajuca reakcia na ovladanie ked sa quad vracia spät kedze si v hlave premietam ako otocit pakou aby to letelo vpravo alebo vlavo, pripade dopredu a dozadu Zatial vsak urcite este polietam bez FPV nech vidim ako sa ten quad sprava. Nevrhnem sa bezhlavo do FPV bez toho aby som vedel co quad robi...to by som si nedovolil kvôli bezpecnosti seba, quadu a obcas aj divakov.
Bydlisko: Trebišov ( 41 rokov )
LuboSladek
modelár

Príspevkov: 91

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 13. 1. 2016 o 19:56 | odkaz na príspevok
Zmurko:
Len troška teórie zo senzoriky Gyro je súčiastka ktorá meria tvoje uhlové natočenie vo všetkých osiach v stupňoch (elektronický uhlomer), ak by si vypol túto súčiastku, ktorá jediná dokáže zabezpečiť najzákladnejšie ovládanie tvojho stroja, moc by si si nezalietal Vypínaš a zapínaš len stabilizáciu horizontálneho natočenia tvojho koptra, ktorá je zabezpečená pomocou výpočtového algoritmu v riadiacej jednotke za použitia gyroskopu a akcelerometra. Gyro meria natočenia a pomocou akcelerometra zistuje ako letíš a ako si natočený ku gravitačnému poľu zeme, z toho vie vyhodnotiť ako ťa má stabilizácia otočiť, aby si nepleskol o zem, ale udržiaval svoju horizontálnu stabilitu (bol kopter rovnobežne s povrchom zeme).

Ak som niečo napísal zle, kľudne ma opravte.
Zmurko
modelár

Príspevkov: 52

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 13. 1. 2016 o 20:59 | odkaz na príspevok
LuboSladek:
Ďakujem za zasvätenie do tajov senzoriky Áno myslel som stabilizáciu ale aj napriek tomu, že som napísal "gyro" tak si to pochopil správne, čiže svoj účel splnilo aj použitie slova "gyro"
Bydlisko: Trebišov ( 41 rokov )
poison
modelár

Príspevkov: 3389

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 13. 1. 2016 o 23:31 | odkaz na príspevok
Kto ma chut moze trenovat na preteky


odkaz na Youtube
Bydlisko: Madunice ( 46 rokov )
  • Odpovedať
Musíte byť prihlásený na pridávanie príspevkov.
Úvodná stránka
  • 375 ľudí online za poslednych 5 minút.
Fórum
  • 2 príspevkov za posledných 24 hodín.
Album modelov
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Galérie
  • 2 príspevkov za posledných 24 hodín.
Články
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Bazár
  • 0 inzerátov za posledných 24 hodín.
Podujatia
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.

Online za posledných 5 minút: