Používateľské meno

Heslo

RC PORTAL

autor správa
Dano
modelár

Príspevkov: 205

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 9. 3. 2025 o 10:19 | odkaz na príspevok
Ahojte.
Má prosím niekto skúsenosť , ako to vyzerá v súčastnosti so starým prenosom FM 40MHz?
Rád by som oživil loď, či sa dá použiť starý vysielač a prijímač.

Ďakujem
RomanP
modelár

Príspevkov: 41

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 10. 3. 2025 o 11:00 | odkaz na príspevok
Zdravím,
s aparatúrami na 40MHz problém určite nie je, pokiaľ ide o lode. Bavíme sa ale o FM modulácií. Pri ponorkách tieto aparatúry využívame bežne a s 2,4 GHz sa ani jazdiť ponorky nedajú lebo signál pod hladinu viac ako 5cm neprenikne.
Jeden príklad z praxe. Kolega jazdil na Devínskonovoveskom fendri pred dvomi rokmi s loďou a riadil ju so 40MHz Futabou úplne v pohode. Ostatný sme jazdili na 2,4 GHz a moja Spektrum (tiež 2,4 GHz) bola zarušená a došlo ku kolízií. Takže ani 2,4 GHz nie je zárukou bezchybnosti a aj tu platí že zaváži značka a v FM aj typ modulácie a kódovania napr. PPM - Pulse Position Modulation, alebo sofistikovanejší PCM - Pulse Code Modulation.
aviatik
modelár

Príspevkov: 115

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 10. 3. 2025 o 13:19 | odkaz na príspevok
Ako je to na Slovensku aktuálne neviem, ale práve teraz v najnovšom FMT 3/25 je informácia z EÚ a to sa týka samozrejme aj nás. Konkrétne ide o nové doporučenie ERC 70-03, pre tzv. "Short-range-Devices", medzi ktoré patrí aj naše RC ovládanie. Toto nové odporúčanie zaisťuje, že na európskej úrovni budú naďalej existovať aj "staré" frekvenčné rozhahy 27, 35 a 40,68 MHz. Ďalej sú k dispozícii frekvenčné rozsahy 868 MHz, 2,4 a 5,8 GHz. Tieto však nie sú označené špeciálne pre riadenie modelov, ale ako „Non-Specific Short Range Devices". To znamená, že žiadny s uvedených rozsahov nie je určený výhradne pre RC modely. Pri frekvencii 27 MHz je tu silná konkurencia CB rádií (až 12 W) a aj frekvencia 40,68 MHz je zdieľaná s inými zariadeniami ako sú napr. "Babyphones".
Dano
modelár

Príspevkov: 205

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 10. 3. 2025 o 14:36 | odkaz na príspevok
Ďakujem za info, mal som na mysli rušenie a pod, nie legislatívu.
Marian
modelár

Príspevkov: 120

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 10. 3. 2025 o 17:54 | odkaz na príspevok
RomanP:
Zdravím,
s aparatúrami na 40MHz problém určite nie je, pokiaľ ide o lode. Bavíme sa ale o FM modulácií. Pri ponorkách tieto aparatúry využívame bežne a s 2,4 GHz sa ani jazdiť ponorky nedajú lebo signál pod hladinu viac ako 5cm neprenikne.
Jeden príklad z praxe. Kolega jazdil na Devínskonovoveskom fendri pred dvomi rokmi s loďou a riadil ju so 40MHz Futabou úplne v pohode. Ostatný sme jazdili na 2,4 GHz a moja Spektrum (tiež 2,4 GHz) bola zarušená a došlo ku kolízií. Takže ani 2,4 GHz nie je zárukou bezchybnosti a aj tu platí že zaváži značka a v FM aj typ modulácie a kódovania napr. PPM - Pulse Position Modulation, alebo sofistikovanejší PCM - Pulse Code Modulation.

Spektrum boli vzdy problemove hlavne prve modely . Par modelarov na ne doplatilo. Aj Hitec spectra vedela obcas narobit zahadne veci . Niet nad futabu a z mojej strany okrem Duplexu do ruky nic ine nedam .
  • Odpovedať
Musíte byť prihlásený na pridávanie príspevkov.
Úvodná stránka
  • 682 ľudí online za poslednych 5 minút.
Fórum
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Album modelov
Galérie
  • 4 príspevkov za posledných 24 hodín.
Články
Bazár
  • 6 inzerátov za posledných 24 hodín.
Podujatia